Probleme generale de sănătate cauzate de afecțiunile dentare netratate.

Telefon: +4 0732 01 00 78     

Pentru mulți cititori problemele dentare par cele mai puțin importante din sfera medicală. Dar realitatea este alta. De la o carie simplă netratată ce se dezvoltă în profunzime se ajunge la complicații de natură infecțioasă asupra cavității bucale și uneori chiar și asupra întregului organism.Iar cele mai periculoase sunt bacteriile din afecțiunile parodontale. Dar există și cazuri unde problemele generale de sănătate pot

afecta dinții, gingiile și suportul acestora în osul maxilar (gasiti mai multe informatii in articolul ,, Probleme generale de sănătate ce pot afecta dinții,,).Vom enumera cât mai multe situații în care o afecțiune la nivelul cavității bucale poate genera probleme întregului organism sau unui sistem anume:

 1.BOLILE PARODONTALE. Sunt declanșate și menținute de bacteriile aflate la nivelul cavității bucale(placa dentară).

Problemele de la nivelul gingiilor există datorită bacteriilor,acestea ajung în vasele de sânge,unde sunt transportate către inimă. Astfel probabilitatea este de două ori mai mare față de o persoană fără probleme parodontale de a dezvolta afecțiuni cardiace:miocardită(infecție a mușchiului inimii),pericardită(infecție a membranei care învelește inima). Tot aici datorită prezenței bacteriilor în sânge există și pericolul unui accident vascular.

În cazul femeilor însărcinate,studiile arată că bolile parodontale pot afecta greutatea copilului,fiind subponderal la naștere. Există și corelări între boala parodontală și nașterea prematură. De aceea tratați cauza înainte de planificarea unei sarcini,printr-un tratament profilactic(detartraj,periaj și air flow).

Infecțiile se pot extinde și către plămâni prin aspirarea bacteriilor prezente în gât și cavitate bucală.

Bacteriile din cavitatea bucală,ajung uneori prin circulația sanguină și la nivelul rinichilor,determinând infecții la acest nivel.

Riscul de artrită este mai mare,întrucât bacteriile ajung să distrugă cartilajele și să reducă mobilitatea.

 La nivel local,infecțiile pot declanșa apariția sinuzitei maxilare sau pot afecta structurile învecinate ajungând chiar la nivelul urechilor.

 2.LIPSA DINTIILOR afectează sistemul digestiv.Chiar și 1-2 dinți lipsă poate disturbă buna funcționare a masticației. Masticația nu se produce eficient,iar bolul alimentar trimis către stomac este format din alimente parțial mărunțite, total neindicat pentru stomac.  Lipsa dintiilor dezvoltă și probleme în ocluzie,producând dureri de cap și dureri în articulație.

 Cum știți dacă suferiți de boli parodontale?

 -prima fază este inflamația gingiei,se numește GINGIVITĂ. Culoare roșu-violaceu,consistență mai moale a gingiei la atingere,papilele interdentare inflamate se desprinse de pe dinți,durere,prurit gingival,sângerare la periaj.

 -boala evoluaza spre structurile profunde,gingia se retrage de pe dinți,apar pungile parodontale,între os și dinte se acumulează tartru,bacterii.

 -în final dinții cad din alveolele dentare

 

 Apariția bolii parodontale este accelerată de factori:

 -locali:fumat,tartru,traumă ocluzala,carii,obiceiuri vicioase.

 -generali:pubertate,sarcină,menopauză,menstruație,utilizare anticoncepționale,diabet zaharat,hipovitaminoză C,leucemie,anemie,unele tratamente medicamentoase.

 

 Tratamentul bolii parodontale depinde de stadiul în care se află:

 -incipient:detartrajul elimină bacteriile și tartrul de la suprafața dintelui și de sub gingie. Se menține zona curată prin periaj zilnic,duș bucal și clătire cu apa de gură antibacteriană.

 -avansat:tratament chirurgical(operație cu lambou,grefă de țesut moale,grefă de os).

 

 În orice situație tratamentul în fază incipientă este minim. De aceea nu amânați vizita la medicul dentist și cu atât mai mult nu amânați tratamentul profilactic periodic(detartraj,periaj și air flow). Sunt manopere nedureroase,rapide cu rezultate locale spectaculoase și de durată.

 Nu amânați pe mâine ce puteți face astăzi!

 Echipa Magic Elite Dent

 

Cititi si articolul: ,,Problemele generale de sănătate ce pot afecta dinții.,,