Caria dentara

Telefon: +4 0732 01 00 78     

Doar când ne gândim la carie parcă simțim cum ne doare un dinte.
Dragi cititori,ce este de reținut la acest articol,este că orice problemă în stare incipientă își are rezolvarea, fie din domeniul stomatologic sau nu. Zicala ,, Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi,, este tot mai demonstrată.
Însă nu orice durere de dinte înseamnă că este și carie. Dar pentru că abordăm subiectul caria dentară, aici durerea o asociem cu caria.

În primul rând extrem de necesar pentru a preîntâmpina apariția procesului carios, este periajul dentar zilnic. Și metodele suplimentare periajului sunt utile,cum ar fi:ața dentară(ideală pentru curățarea interdentară,iar aici vă sfătuiesc să rugați medicul dvs stomatolog să vă arate cum se procedează sau să vizionați videoclipuri demonstrative) și dușul bucal(extrem de benefic pentru zonele subgingivale).

Cauzele apartiei sunt multiple,dar cel mai periculos dușman este placa dentară(un strat subțire aderent la suprafața dentară format din bacterii), altă cauză este aportul scăzut de fluor pe cale generală(în apă,mâncare), fumatul(depuneri de nicotină,iar daca fumati in exces depunerea este masivă), alimentația bogată în zaharuri.
Acum că am adus vorba de zaharuri nu înseamnă că numai consumăm nimic pe bază de zahăr sau derivate dar trebuie avut grijă la ce facem după ce consumăm aceste alimente. De exemplu: ciocolata, dacă nu știați va spun acum că este alimentul cu cel mai bogat antioxidant natural.Ciocolata,si ce bine ne pare are o multitudine de beneficii: incetineste procesul de imbătranire a celulelor,imbunatateste fluxul sangelui(pentru hipertensivi),vitamine(in special fier),imbunatateste starea emotională prin eliberarea fenietilaminei, și nu oricare ciocolată și aceea cu 80% cacao, în concluzie nici nu trebuie să renunțăm la ea. Dar, pentru că mereu există și un dar, după ce consumăm ciocolată neapărat ne periem dintii sau este total acceptat și mestecare unui gume. Însă nu mestecăm mai mult de 10 minute,deoarece după acest timp nu doar că numai este utilă dar produce și suc gastric în exces,neplăcut pentru stomac. Organismul este foarte inteligent,dacă îl ascultăm ne dă indicia exacte despre ce trebuie să facem, că și mestecarea gumei în exces,îi dăm informații stomacului că trebuie să producă suc gastric pentru digerarea alimentelor,aici nefiind cazul.

Dacă aceste măsuri preventive nu sunt practicate, atunci placa bacteriană care la început este ușor de îndepărtat, se transformă în tartru dentar, ceea ce face ca îndepărtarea lui să nu se mai poată face printr-un simplu periaj. Iar aici este nevoie de ajutorul medicului stomatolog pentru îndepărtarea tartrului dentar. Acesta se face printr-un detartraj manual sau cu ultrasunete, dar cum varianta manuala este învechită, vă recomand detartrajul cu ultrasunete(daca nu aveti interdictii). Acesta este mai ușor de suportat,nedureros și rezultatul este cel așteptat, într-un timp mult redus față de varianta manuală.

Cum știm dacă avem o carie?
Din păcate când dumnavoastră presupuneți că aveți o carie deoarece vă doare,aveți sensibilitate la rece și cald,dintele prezintă modificări de culoare și structură sau aveti un gust neplăcut în gură deja numai este o carie incipientă și este o carie ce trebuie tratată imediat pentru a nu devenii dintele irecuperabil.

De aceea sfatul tuturor medicilor dentiști este de a merge regulat la consult,astfel prevenim 100% pierderea dintiilor datorită cariilor dentare extinse, sau a tratamentelor laborioase. Un detartraj și un periaj profesional la 6 luni vă asigură integritatea dentară dar și în cazul în care aveți o carie incipientă tratamentul și costul este minim. Caria incipientă nu prezintă simptome(durere la cald și rece etc), de aceea medicul în această situatie este singurul ce o poate descoperii.
Tot la tratamentul profilactic, pe lângă detartraj și periaj profesional sau periajul zilnic, mai este și aplicarea locală de geluri fluorizante pentru întărirea smalțului. Iar un tratament profilactic complet se încheie cu sigilarea: aplicarea unui material sigilant face că între 3-6 ani dintele sau dinții să fie complet protejați.

De aceea nu vă neglijați sănătatea. De la o simplă carie incipientă, sau de la un simplu detartraj periodic se poate ajunge la probleme serioase, implicit nu doar să cuprindă sfera cavității bucale și să ne afecteze întreg organismul. Acesta este un alt subiect ,,Probleme generale de sănătate cauzate de afecțiunile dentare netratate,,, însă voi prezența câteva informații și despre acesta în articolul viitor.

 DR LAURA MARIA TĂTUȚĂ
 Medic stomatologie generală