Caria netratată pe dinții de lapte

Telefon: +4 0732 01 00 78     

Dentiția temporară(dentitia de lapte) are un rol extrem de important în erupția corectă și sănătoasă a dentiției permanente (dinții definitivi).

 Total greșit dacă gândim că nu există legătură directă între dentiția temporară și dentiția permanentă, iar o carie pe dintele de lapte nu va afecta și dintele permanent. Vorba tot mai des întâlnită în rândul parintiilor,,Nu-i grav că sunt cariați dinții de lapte,doar îi schimbă,, este total greșit.

Este ca atunci când plantăm un pom în curte și nu-l ajutăm să se înalte drept și să capete o coroană bogată.  Așa și cu dinții de lapte, dacă avem grijă ca creșterea și dezvoltarea lor fie sănătoasă, așa vor fi și dinții definitivi:sănătoși și frumoși,priviți cu admirație de către prieteni și famile. Iar părinții,cu siguranță asta își doresc pentru copiii lor,un zâmbet Magic.  

 Copii cu o dentiție sănătoasă și frumoasă sunt niște copii fericiți. Și vă scriu asta nu doar din ce am observant că medic,mamă,prieten al copiilor,dar s-au efectuat și numeroase studii pe acest caz.

 Atunci când există probleme dentare(carie,abces,aftă etc),inevitabil există și durere. Durerea face:

- ca randamentul la școală să scadă

-să devină obosit,deoarece nu se poate odihnii eficient in timpul noptii

-să devină agitat,indispus. Copii când sunt mici nu își pot gestiona emoția sau durerea, de aceea la orice disconfort se manifestă prin plâns,agitație,nervozitate, altfel decât adulții.

 De asemenea nici analgezice nu îi putem administra ușor și este de preferat să evităm cât mai mult posibil administrarea medicamentelor prin prevenirea unui astfel de situații cu o igienă zilnică,controale periodice la medicul dentist,dar și tratamente de profilaxie(periaje profesionale,fluorizări,sigilări).  Tot la dezavantaje avem și integrarea dificilă în colectivitate a copilului cu probleme dentare; când avem o carie de biberon,cu distructie mare a suprafeței dentare,copilul poate deveni introvertit prin suprimarea zâmbetului(exteriorizarea fericirii,mulțumirii), iar copii să-l perceapă greșit sau chiar să-l refuze din grupul de joacă.

 Voi enumera cele mai importante roluri ale dentiției de lapte sănătoase:

 -masticație corectă și completă pentru o hrănire ușoară. Atunci când copii prezintă carii,prezintă și durere în timpul masticației și de cele mai multe ori va refuză să mănânce.

 -influențează buna dezvoltare a vorbirii. În cazul unei distructii mari a suprafeței dintiilor în zona frontal,va fi afectată și pronunția.

 -dezvoltarea oaselor maxilare armonios.

 -rol important în ghidarea și apariția dintiilor definitivi.Erupția dintiilor definitivi se produce corect dacă dinții de lapte părăsesc alveolă de cauza fiziologică. Dacă dinții sunt pierduți înainte de vreme și  închiderea spațiului de către dinții vecini se  produce, atunci nici loc pentru erupția dintelui definitiv nu se va putea face corect. Urmând că dintele să erupă într-un loc greșit, producând o serie de urmări negative.

- integrarea in colectivitate mai usor datorita increderii de sine.

 

 Cum prevenim apariția cariei pe dentiția de lapte?

 -periajul zilnic de la primul dințisor erup pe arcadă.

 -fluorizări și sigilări.

 -consult stomatologic la 6 luni 

 

 Dr. Laura Maria Tătută 

  Medic stomatologie generală 

 

 Alte articole recomandate despre dentiția copiilor: 

 1.,, Știați că există metode dovedite de pregătire a copilului pentru vizită la stomatolog? ,,

 2.,, Dr Laura Măria Tătută le răspunde mămicilor la intrebări.,,