Probleme generale de sănătate ce pot afecta dinții

Telefon: +4 0732 01 00 78     

Există și situații în care unele afecțiuni generale se transmit către cavitatea bucală,implicit către dinți și gingii. Atunci când ne cunoaștem purtători de anumite boli e bine cu atât mai mult să acordăm o  importanță deosebită și cavității bucale pentru a nu

se produce efecte adverse irecuperabile asupra dinților și gingiilor. Iată câteva cazuri de boli generale cu efect asupra dintiilor și gingiilor:

 1.DIABETUL afectează gingiile, prin scăderea rezistenței organismului la infecții,implicit și în cavitatea bucală rezistența la infecții va fi mai mică. De asemenea și nivelul crescut de zaharuri din sânge crește riscul dezvoltării bolii parodontale.

 2.XEROSTOMIA (gură uscată). Determină în mod sigur dezvoltarea cariilor dar și a unor afecțiuni gingivale.

 3.ANEMIA. Gingii palide,sensibile la atingere,limbă umflată și netedă(glosită).

 4.ADMINISTRAREA UNOR MEDICAMENTE precum:antihistaminice,decongestionantele,analgezicele,antidepresivile provoacă inhibarea salivației prin efectul de gură uscată(xerostomie) determinând apariția cariilor și a unor afecțiuni gingivale.

 5.STRESUL. Deși pare greu de crezut că și stresul poate favoriza apariția problemelor stomatologice,există și explicația:persoanele stresate au un nivel crescut de cortizol-hormon ce are efect negativ asupra gingiilor; Bruxismul(scrâșnitul dintiilor) pierdere de substanță dentară,carii de colet.

 6.POLIARTRITĂ REUMATOIDĂ. Persoanele cu această boală sunt predispuse la boli gingivale.

 7.OSTEOPOROZA. Afectează toate oasele din organism,inclusiv maxilarele contribuind la pierderea dintiilor. De asemenea și administrarea de bifosfonați are ca efect advers distrugerea osului maxilar.

 8.BULIMIA. Datorită vărsăturilor repetate,acidul gastric poate eroda smalțul și înrăutății mirosul respirației.

 9.ANOREXIA. Deficitul nutrițional datorită alimentației insuficiente afectează grav sănătatea dintiilor.

 10.ANEMIA. Gingii palide,sensibile la atingere,limbă umflată și netedă(glosită).

 11.În SIDA sistemult imunitar este scăzut, de aceea există predispoziție către apariția aftelor,petelor albe sau gri pe limbă sau în partea interioară a obrazului. Tot aici datorită efectului de gură uscată dat de boală, crește și riscul dezvoltării cariilor.

 

 Cum arată gingiile sănătoase?

 -gingiile sănătoase arată roz și ferme.

 

Chiar dacă gingiile noastre nu arată că am avea vreo afecțiune, analizele de sânge și consultul la medicul specialist se fac periodic.Bolile în fază incipientă nu prezintă simptomatologie, se depistează doar în urmă unui consult de specialitate, alături de analizele de sânge. Nu uitați că orice afecțiuni tratată în fază incipientă,tratamentul va fi minim,iar rata de succes maxim.

 Echipa Magic Elite Dent

 

 Citiți și articolul:,, Probleme generale de sănătate cauzate de afecțiunile dentare netratate.,,