Bruxismul

Telefon: +4 0732 01 00 78     

Bruxismul (scrâșnitul dintiilor) din nefericire este tot mai întâlnit în rândul populației.Printre factorii care contribuie la apariția bolii se număra în primul rând stresul și dereglări ale somnului(cauză de ordin psihic), iar cauza de ordin fizic poate fi mușcătura anormală, dinții fracturați sau lipsă(probleme stomatologice ce pot fi rezolvate prin tratament adecvat situației).

Cum știți dacă suferiți de bruxism? 

Mulți oameni nu sunt conștienți că suferă de bruxism. Este posibil chiar să nu afle niciodată, dacă nu le spune nimeni că scrâșnesc foarte tare din dinți în timpul somnului. Alții pot afla în urma unui control dentar de rutină că au dinții tociți și smalțul fisurat,carii la nivelul coletului(lăngă gingie) sau retracții gingivale.Alte semne potențiale ale bruxismului sunt dureri ale feței, capului și gâtului. Medicul dentist poate stabili diagnosticul exact și determină dacă sursa durerilor faciale este într-adevăr bruxismul.Dacă problema este depistată la timp,tratamentele sunt minime, prin purtarea în timpul somnului a unei gutiere. 

Ce este o gutiere? 

Este un dispozitiv confecționat dintr-un material moale și flexibil, special pentru a se mula pe dantura dumneavoastră.Poate acoperi dinții de sus sau de jos, sau ambele arcade în cazul unui bruxism sever. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, insă trebuie să știți că nu aduce vindecarea definitivă și doar previne deteriorarea suprafețelor dentare și ajută la relaxarea musculaturi încordate. Aceste beneficii sunt extrem de vizibile și simțite de purtătorii gutierelor. Iar pentru realizarea gutierei nu este nevoie decât de o amprentă efectuată de medicul dentist, astfel tehnicianul dentar realizează gutiera exact pentru dantura dumneavoastră.

Dacă temporizați purtarea unui gutiere, problemele se agravează, iar tratarea devine tot mai costisitoare. 

Atunci când o persoană suferă de bruxism de mai mult timp fără purtarea unei gutiere, atunci marginile dinților sunt plate,prezintă numeroase carii de colet iar retractia gingivală este mare. Dantura este atât de degradată încât smalțul este abrazat, lăsând expus interiorul dinților, care se numește dentină,iar atunci când este expusă, dentina poate deveni sensibilă(rezultatul fiind o sensibilitate dentară crescută la cald,rece). Bruxomanii pot prezența dureri ale articulației temporo-mandibulare(ATM) care se pot manifesta prin pocniri și cracmente articulare. Femeile, care sunt mult mai susceptibile de afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare(ATM), prezintă și un risc ridicat de afecțiuni de tipul bruxismului, posibil datorită faptului că este mult mai probabil să sufere de leziuni ale țesutului mandibular din cauza scrâșnetului și strângerea dinților. Stresul și anumite tipuri de personalități pot reprezenta cauza esențială a bruxismului. De-a lungul istoriei omenirii, bruxismul a afectat indivizii care suferă de tensiune nervoasă. Mânia, durerea și frustarea pot provoca apariția bruxismului. Persoanele cu un grad ridicat de agresivitate, de competitivitate și care sunt foarte grăbiți prezintă și ele un risc mare de a fi afectate de bruxism.

În aceste situații uzura mare a suprafeței dintiilor face ca tratamentul să fie pe măsură, iar dacă se întâmplă să pierdem și o parte din dinți datorită traumei mari și repetate, atunci tratamentul este unul de durată și costisitor. După finalizarea tratamentului și în acest caz se impune purtarea unei gutiere pentru a evita că situația să se repete.

Cum putem prevenii astfel de situatii? 

Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului, de aceea este bine să reduceţi stresul ascultând muzică, citind o carte, ieşind la plimbare sau făcând o baie relaxantă. Puteţi încerca şedinţe de terapie, pentru identificarea unor modalităţi eficiente de control al situaţiilor stresante. Vă poate ajuta şi aplicarea unei comprese umede şi calde pe faţă pentru relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării.

Si cel mai important vizitati regulat medicul dentist pentru identificarea bruxismului in stadii incipiente pentru un tratament minim, si anume confectionarea unei gutiere pentru purtarea acesteia in timpul somnului.

Echipa Magic Elite Dent